Меко тесто и неодолив фил со лимон кој ќе ги освежи сите ваши сетила.
Потребни состојки:
- 3 шолји брашно
- Кесичка прашок за пециво
- Пола лажичка сол
- 1 шолја несолен путер
- 2 шолји бел шеќер
- 4 јајца
- 1 лажица екстракт од ванила
- 2 лажици лимонова кора
- 1 шолја полномасно млеко
- 4 лажици свеж сок од лимон
- 2 шолји слатка павлака
- ¾ шолја шеќер
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 190 степени. Во калапот за мафини ставете книжни корпички.
2. Измешајте го брашното со прашакот за пециво. Во друг сад, измиксајте го несолениот путер и шеќерот, се додека смесата не стане соединета. Потоа едно по едно додадете ги јајцата и цело време мешајте ги состојките. Сега во смесата сипете го екстрактот од ванила и лимонова кора.
3. Брашното (од првиот сад) сипете го во смесата со путерот (во вториот сад). Во смесата наизменично додавајте млеко, лимонов сок и брашно. Цело време со миксер миксајте ги состојките.
4. Кога тестото е готово, сипете го во подготвените корпички за капкејк, притоа полнете ¾ од корпичката. Во загреаната рерна печете ги колачите околу 17 минути. Кога ќе бидат готови, оставете ги добро да се изладат.
5. За подготовка на кремастиот фил, сипете ја слатката павлака во сад и матете со миксер, се додека таа не започне да се згуснува. Постепено додавајте шеќер и сок од лимон, цело време миксајќи ги состојките. Кога филот ќе биде готов, украсете ги капкејковите со крем од лимон, кој ќе се топи во уста!