Многумина го поврзуваат витаминот Ц само со цтрусите, но овој важен витамин се крие и во некои други намирници, и тоа во многу поголеми количини отколку што би очекувале.
Откријте кои видови на овошје и зеленчук има повеќе витамин Ц дури и од лимонот. Ќе бидете изненадени!
Црвена и жолта пиперка
Пиперката е број еден кога е во прашање изобилството на витамин Ц. Во 100 грана црвена или жолта пиперка се наоѓаат 190 милиграми витамин Ц, што е речиси четири пати повеќе отколку во портокалот.
Брокула
Брокулата е богата со различни хранливи состојки, но и со витамин Ц. Само 100 грама брокула е доволно во организмот да внесете околу 90 милиграми од овој витамин.
Кељ
Кељот е одличен претставник на здравата храна. Оваа намирница е богата со витамините А и Ц, како и со растителни влакна. Кога во прашање е витаминот Ц, во 67 грама кељ се содржат дури 80,4 милиграми од него.
Киви
Кивите се уште едно кисело овошје кое е одличен извор на витаминот Ц. Освен тоа, кивите се богати со витамин К, Е, калиум и бакар. Истражувачите докажале и дека кивите ја штитат нашата ДНК од оксидативен стрес.
Карфиол
Карфиолот може да се јаде свеж или како додаток на салатите или јадењата, а во својата исхрана треба да го вклучувате редовно бидејќи во 100 грама карфиол има дури 70 милиграми витамин Ц.