Љубителите на брзата храна кои обожаваат да јадат сланина сега можат „помирно да спијат“, бидејќи освен што е неверојатно вкусна, оваа намирница не е толку опасна како што претходно се претпоставуваше.
Многу луѓе избегнуваат да јадат сланина затоа што е премногу солена и мрсна, што ја прави најголем непријател на пациентите со зголемен крвен притисок. Репутацијата на сланината е дополнително загрозена поради заситените масти и холестеролот, кој го содржи, но сега знаеме дека таа не е толку лоша по нашиот организам.
Холестеролот од сланината всушност има минимални ефекти по крвниот притисок и не влијае на предизвикување на срцев удар.
Што се однесува на заситените масти, неодамнешните истражувања не пронајдоа врска помеѓу нивото на холестеролот во крвта и срцевите заболувања. Всушност, истражувањето во Јапонија, кое вклучи 58.000 мажи кои биле следени 14 години, покажа поврзаност на монозаситените масти и мозочниот удар.
Меѓутоа, количината на сол во сланината може да претставува проблем и да влијае на вашиот крвен притисок и физичката толеранција. Доколку се воздржувате од месните преработки, пуканките и солената храна, сланината може да ви претставува одличен додаток во вашата здрава исхрана. Ако е можно, одлучете се за органско свинско месо, кое е без антибиотски додатоци, без адитиви и хормони.