Ова слатко е одлично за декорирање на подготвените десерти, но и за консумирање со утринското кафе.

Потребни состојки:
- 5 кг бели цреши измиени и исчистени од семките
- 3 кг шеќер
- 4 лимони исечкани на кругови
- 2 пакетчиња лимонтус
- Неколку ливчиња слаткарче
Начин на подготовка:
Во длабок сад ставете еден ред од црешите, еден ред шеќер и се така додека не ги потрошите црешите и шеќерот. Потребно е да отстојат покриени со шеќер за да пуштат вода.
После неколку часа зовријте ги црешите за да испари водата, додадете го лимонтусот на половина варење и исечканиот лимон. Додадете го и слаткарчето. Кога црешите ќе бидат кристални и кога шербетот ќе стане густ покријте со влажна газа и оставете го слаткото да се излади комплетно. Потоа соберете го во тегли и затворете цврсто.
Добар апетит и забавно готвење!
Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.