World Pastry Stars италијанска организација на готвачи од земји познати по слатки производи, му ја додели титулата најдобар слаткар на светот на белгискиот производител на чоколадни „Пралине“ слатки – Пјер Марколини. Со тоa, тој го зајакна угледот на својата земја како врвен производител во кондиторската индустрија.
Марколини е познат по неговиот минималистички стил, неговите чоколади се продаваат како луксузни подароци, од коишто некои чинат и повеќе од 100 евра. Тој ja отвори својата прва слаткарница во Брисел пред 25 години, а сега неговиот бренд е застапен од Германија до Кина.
Тој ја гледа оваа награда како потврда за неговиот „луд проект кој се обидува да го обнови, преобликува, промени, модернизира светот на слатки и светот на чоколадото“. Се надева дека чоколадото ќе им донесе на луѓето барем малку утеха во ова тешко време на пандемијата на Ковид-19.
– Ние сме во мрачно време поради пандемијата. Мислам дека најдоброто нешто што можете да направите е да останете дома со чоколадо, со кутија „Пралине”, рече тој.