Оваа недела ви претставивме повеќе десерти со јаболки, но на ред дојде уште едно овошје кое е совршено за есенски десерти. Бананата.
Десертите, а особено мафин десертите со банана се превкусни и здрави, а особено овој ќе ги задоволи дури и најпребирливите вкусови.
Состојки:
- 3 зрели банани
- 200 гр. шеќер
- 2 јајца на собна температура
- 170 мл зејтин
- 260 грама брашно
- 1 прашок за пециво
- 3 лажици млеко
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови.
Испасирајте ги бананите додека не добиете пире, а потоа во садот со бананите додадете го шеќерот и добро измиксирајте додека смесата не стане хомогена и шеќерот не се стопи.
Откако ќе стане смесата хомогена во садот полека доадете едно по едно од јајцата и повторно миксајте. Додадете го зејтинот и млекото и на крајот брашното и прашокот за пециво.
Миксајте ја смесата уште 1-2 минути, а потоа од неа ставете во калапите за мафини.
Печете на 180 степени Целзиусови 20-25 минути.
Кога целосно ќе се оладат посипете ги мафините со шеќер во прав или шеќер во кристали.
Добар апетит.