За ова италијанско јадење ќе ви бидат потребни следните состојки:
- 500 гр. брашно
- 1 лажичка сол
- 150 мл маслиново масло
- 200 мл суво бело вино
Вкус по желба: Најчесто се прави солена верзија со суви ситно сецкани домати, маслинки, ситно сецкан карамелизиран кромид, но може да се направи и блага верзија со лимончело.
Во длабок сад промешајте го брашното и солта. Додадете го маслиновото масло, виното и мешајте со виљушка додека не се оформи тесто за да може да го доработите со раце.
Продолжете да го работите тестото околу 5 минути на работна маса додека не биде мазно и глатко.
Доколку сакате да додадете било каков вкус сега е вистинскиот момент. Додадете ги избраните додатоци и продолжете со месење. Оставете го тестото во сад покриено со крпа да одмори од 15-30 минути.
Сечете парчиња од тестото и формирајте долгнавести форми. Краевите спојте ги еден преку друг формирајќи круг. Вака подготвените таралии сварете ги во зовриена вода само 30 секунди. Извадете ги и наредете ги во тавче обложено со хартија. Печете ги околу 25 минути на температура од 200 степени или додека не добијат убава златно кафена боја.
Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.