Колоритната „виножито храна“ е трендот во САД, но има и луѓе на кои веќе им е преку глава од тој тренд во гастрономијата. По сендвичите, сушито и разните видови на бели пецива кои беа обоени во боите на виножитото, пристигна контраофанзивата на овој тренд - црната храна, а првиот претставник е црниот сладолед.
Morgenstern's слаткарницата во Њујорк е местото каде што ќе можете да го најдете овој сладолед, а додека другите рецепти кои се прават со додавање на масло од сипа за да ја добие црната боја, сладоледот се прави со активен јаглен.
Активниот јаглен е присутен во рецептот на сладоледот за боја, а инаку вкусот кој тој го има е всушност на кокос. Од таму и доаѓа самото име на овој сладолед „Coconut Ash".
Активниот јаглен во мали дози има детокс својства кои го подобруваат генералниот велнес на телото. Погледнете.