Да, добро прочитавте. Тиквичката не е само вкусен и здрав зеленчук кој се користи во солени јадења и салати. Фантастична е и при подготовка на десерти и всушност е централана состојка во повеќе видови на леб.
Па затоа ви го претставуваме лебот со чоколадо и тиквички.
Состојки:
- 500 грама рендани тиквички
- 320 грама брашно
- 30 грама какао
- 1 прашок за пециво
- 1 лажичка цимет
- 1 лажичка ванила екстракт
- 2 јајца на собна температура
- 170 грама растопен путер
- ½ лажичка инстант кафе
Подготовка:
Загрејте ја рерната на температура од 180 степени. Изрендајте ги тиквичките и добро исцедете ја течноста од нив и намрсете го плехот за леб со путер или со хартија за печење.
Во поголем сад измешајте го брашното, какаото, прашокот за пециво, солта и циметот.
Во друг сад добро измиксајте го путерот и јајцата, кафето и шеќерот, а потоа во тој сад додадете ја содржината од првиот сад. Добро промешајте и на крај додадете ги тиквичките. Уште еднаш промешајте, ставете го тестото во садот и печете на 180 степени околу 50 минути.
Сервирајте со чај или кафе.