Сезоната на јаболка официјално започна. Со доаѓањето на есента, пристигна и едно од најпрекрасните овошја во ова годишно време. Јаболката се фантастични и кога се термички необработени, а уште повкусни се и во различни десерти.
Ви ги претставуваме печените јаболки со цимет.
Потребни состојки:
- 6 јаболка излупени и исечени на кришки со 2 сантиметри дебелина
- 1 лажица путер
- 2 лажици шеќер
- 3 лажици ванилин шеќер
- 3 лажички цимет
- 1 лажичка м.оревче
- 4 лажици вода
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Со путерот намрсете го правоаголното тавче. Во поголем сад ставете ги парчињата јаболка и додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер, зачините и добро промешајте.
Вака приготвените јаболка ставете ги во намрсениот плех и печете 30 минути, а потоа додадете ги лажиците вода и печете дополнителни 15 минути.
Сервирајте топло.