Искористете го продолжениот викенд за да приготвите лесен и вкусен десерт за своето семејство и пријателите.
Потребни состојки:
- 250 гр путер
- 2 шолји шеќер
- 6 јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2 ½ шолји брашно
- 1 лажичка сода бикарбона
- Прстофат сол
- 1 шолја кисела павлака
- 100 гр чоколадо
За чоколадниот прелив:
- 70 мл слатка павлака
- 150 гр чоколадо
Начин на подготовка:
Во миксер измешајте ги путерот и шеќерот, матете околу 5-6 минути додека путерот не се соедини со шеќерот и не стане пенест. Едно по едно се додаваат 6-те јајца, екстрактот од ванила, брашното, сода бикарбона и прстофат сол. Брашното додавајте го на два пати, а не цело одеднаш и на крајот додека матите додадете ја киселата павлака.
Добиената изматена смеса претурете ја во два сада по половина во секој сад. Во едниот сад додадете 100 гр. растопено чоколадо.
Од смесите истовремено се става во подмачкан куглоф со путер и со нож се прават нежни кружни движења. Се пече околу 45 минути на 170 степени.
Кога ќе биде комплетно изладен се прелива со чоколаден прелив кој можете да го подготвите на следниов начин:
Во тавче на оган ставете да се загрее слатка павлака и кога убаво ќе се вжешти додадете ги парчињата чоколадо. Измешајте убаво додека не се растопи комплетно чоколадото и одозгора на куглофот нанесете од чоколадната глазура. Декорирајте со исечкани ореви.
Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.