Прекрасни вести за оние кои сакаат да јадат премногу кашкавал! Според истражувањето објавено во медицинскиот весник Nature Medicine, кашкавалот содржи специјална хемикалија која што значително го намалува ризикот од срцеви болести, го забавува процесот на стареење и го зголемува животниот век.
Научниците извршиле експерименти врз глувци во лабораторија и откриле дека редовната консумација на кашкавал бил клучниот фактор кој им го продолжил животниот век. Исто така, тие спровеле анкета врз 800 Италијанци и откриле дека оние кои редовно јаделе кашкавал помалку пателе од висок крвен притисок и од кардиоваскуларни болести.
Истражувачите веруваат дека хемикалијата во кашкавалот, т.н. polyamine, им помага на клетките во телото да ги исфрлат токсините и нивните оштетени делови. Токму оваа хемикалија може да се најде и во останати продукти како што се грашокот, сојата и сите житни растенија.