Љубителите на пирето сигурно ќе го обожаваат овој нов рецепт, бидејќи освен што е многу вкусен, исто така е и многу здрав. Немојте да бидете скептици и да не го направете токму поради тоа што не се работи за традиционален и познат рецепт. Верувајте дека ќе се воодушевите од вкусот.
Потребни состојки за 4 личности:
- 1 главица карфиол, исечкан на помали цветови
- 1 лажица маслиново масло
- 1 мала главица ситно исечкан лук
- 2 лажици пармезан
- 1 лажица крем сир со малку маснотија
- сол и бибер по желба
Начин на подготовка:
Добро измијте го карфиолот и ставете го во зовриена вода, па оставете го да се готви 5-10 минути, до моментот кога ќе омекне. Загрејте го маслиновото масло на тивок оган, попржете го лукот и тргнете го од оган.
Потоа, половина од карфиолот ставете го во блендер и измиксајте го, а помалку додавајте го остатокот од карфиолот, заедно со лукот. Додајте сол и бибер, а може и некој зачин по ваша желба и послужете.