Лутата храна го продолжува животот?

Добри вести за љубителите на лута храна – истражувачите од колеџот за медицина Ларнер, при Универзитетот во Вермонт откриле поврзаност помеѓу јадењето на лути пиперчиња и живеењето подолго.

Според извештајот, професорот по медицина Бенџамин Литенберг и медицинскиот студент Мустафа Чопан анализирале една 23 годишна национална анкета за здравје и исхрана која опфаќала 16 000 Aмериканци и забележале 13% намалување во тоталниот морталитет кај оние кои постојано јаделе чили пиперчиња.

Иако Литенберг и Чопан признаваат дека јадењето на лута храна е далеку од дефинитивната причина за намалувањето на морталитетот, тие веруваат дека таа може да послужи како превенција од смртните случаи поврзани со прекумерната тежина. Авторите на извештајов исто така веруваат дека капсицинот, т.е активната состојка која ја има во црвените чили пиперчиња, дејствува како антимикробен и помага во борбата против бактериите и вирусите во телото.

Чопан вели дека студија со црвени чили пиперчиња би требало да се искористи за некое идно истражување во форма на клинички тестови, чии резултати потенцијално би ни помогнале да живееме подолго.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Влегува калуѓерка кај игуманијата и и вели:
"Замислете Мајко, одев низ шумата кога наиде еден гад и ме силуваше. Што да правам?"
"Не грижи се, ќерко, само оди и изеди три...
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1519.- Умре италијанскиот сликар, вајар,...
1860.- Роден е еврејскиот писател Теодор Херцл,...
1892.- Роден е германскиот пилот Манфред фон...
1903.- Во селото Смилево, Демирхисарско, почна...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби