Dave’s Kitchen: Традиционално ѓомлезе

Ѓомлезето се прави исклучиво под вршник и на традиционален начин.

Потребни состојки:

  • 2, 5 кг брашно
  • 1,5 – 1, 7 л вода
  • Сол 
  • Mасло и свинска маст за премачкување

Начин на подготовка:

Се прави смеса од брашно, вода и сол. Смесата треба да биде како онаа за палачинки, количински во зависност која тава ќе ја користите.

Тавата се премачкува со масло и свинска мас (пола- пола) и се става од смесата за да се покрие целата тепсија.

Тавата се става во вжештениот вршник и се пече да се зацрви малку. Потоа кората се премачкува со масло и свинска маст, па се става нова тура од смесата, слој да ја покрие тавата.

Постапката се повторува додека не се потроши целата смеса.

На крај се сече пред да се запече последната кора , се премачкува со масло и свинска маст и се става под вршник со жар и одоздола и од горе. Се остава околу 20-30 минути убаво да фати боја.

Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.

 



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Од сите спортови најмногу ги сакам хокејот и боксот.
- Зошто?
- Оти сум забар!

webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Скопје, 20 февруари 2018 (МИА) - Забраната за сообраќај на тешки товарни возила на патниот правец Гостивар-Кичево преку планинскиот превој Стража е укината во 05.30 часот....
Верски календар
На денешен ден
1507.- Роден е италијанскиот сликар Џентиле...
1790.- Умре австрискиот цар Јосиф Втори, син на...
1808.- Роден е францускиот сликар, графичар и...
1886.- Роден е унгарскиот револуционер Бела Кун,...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби