Dave’s Kitchen: Традиционално ѓомлезе

Ѓомлезето се прави исклучиво под вршник и на традиционален начин.

Потребни состојки:

  • 2, 5 кг брашно
  • 1,5 – 1, 7 л вода
  • Сол 
  • Mасло и свинска маст за премачкување

Начин на подготовка:

Се прави смеса од брашно, вода и сол. Смесата треба да биде како онаа за палачинки, количински во зависност која тава ќе ја користите.

Тавата се премачкува со масло и свинска мас (пола- пола) и се става од смесата за да се покрие целата тепсија.

Тавата се става во вжештениот вршник и се пече да се зацрви малку. Потоа кората се премачкува со масло и свинска маст, па се става нова тура од смесата, слој да ја покрие тавата.

Постапката се повторува додека не се потроши целата смеса.

На крај се сече пред да се запече последната кора , се премачкува со масло и свинска маст и се става под вршник со жар и одоздола и од горе. Се остава околу 20-30 минути убаво да фати боја.

Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.

 



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Единаесетгодишната Ариета ја прашала мајката:
-Мамо, дали можам да добијам дете?
-Да, можно е.
На тоа осумгодишната Карен додала:
-А јас, мамо?
-Не - одговорила мајката. -Ти...
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1923.- Во селото Сингелиќ, скопско, е родена...
1927.- Харвардскиот професор Филип Дринкер...
1944.- Во Дамбертон Оксу, во близина на...
1947.- Со одлука на Владата на Народна Република...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби