Видови на масла за готвење

Покрај вообичаеното сончогледово масло, за готвење и за додаток во храната се користат уште многу други видови, кои знаат да се значително поздрави од него. Секое од нив, покрај вкусот, има различни карактеристики, а важно е да се знае колку врело секое може да стане пред да почне да чади.

Еве како и за што се користат разните видови на масла за готвење:

1) Обично/лесно (Light) маслиново масло

Има поредок вкус и боја од ладно цеденото (extra virgin) маслиновото масло, но не и помалку калории од него.

Точка на чадење: 215 °C.

За што е добро: интензивно и нормално пржење, печење месо, премачкување по готвењето

За што не чини: користење во фритеза

2) Extra Virgin (ладно цедено) маслиново масло

Точка на чадење: 160 °C

За што е добро: пржење, маринирање, прелив за салата, премачкување по готвењето

За што не чини: користење во фритеза, печење месо, печење тестенини

3) Масло од кокос

Цврсто на собна температура, маслото од кокос е слично на путерот и е одлично за јадења на кои им треба малку „тропски“ вкус.

Точка на чадење: 176 °C

За што е добро: печење месо и тестенини, супи, карија

За што не чини: премачкување по готвењето, прелив за салата

4) Масло од грозје

Го нарекуваат и „Ролс Ројс од маслата“ и е чисто, неутрално и има висока точка на чадење, што го прави едно од најдобрите масла за готвење.

Точка на чадење: 200 °C

За што е добро: пржење, прелив за салата, печење месо

За што не чини: користење во фритеза

5) Ленено масло

Ова масло претежно се користи во лековите и е познато по тоа што е добро за здравјето на срцето.

Точка на чадење: 107 °C

За што е добро: прелив за салати, премачкување по готвењето

За што не чини: преголема количина и дава на храната чуден, непријатен вкус

6) Масло од сусам

Маслото од сусам често се користи за подобрување на вкусот на Азиската кујна, а се дели на светла и темна варијанта – светлата се користи за лесно пржење, додека темната за готвење на помала температура.

Точка на чадење: 176 до 210°C

За што е добро: пржење со мешање, маринади, преливи за салати, сосови, супи, премачкување по јадењето

За што не чини: користење во фритеза, печење тестенини

7) Сончогледово масло

Одличен избор на витаминот Е, сончогледовотo масло издржува голема топлина и има неутрален вкус. Кај нас и во источноевропските земји вообичаена е нерафинираната верзија.

Точка на чадење: 226°C

За што е добро: користење во фритеза, преливи за салати, печење тестенини

За што не чини: премачкување по готвењето, готвење на мала температура.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот

Две плавуши прават муабет за култура.
- Си го гледала оној филмот ТИТАНИК?
- Да, да , и тоа три пати.
- А која сцена ти остави највеќе впечаток.
- Онаа кога беа на бродот.
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по наместа влажни коловози. ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен....
Верски календар
На денешен ден
- Денеска е Светски ден на дрвјата
- Денеска е Светски ден на интелектуалната...
121.- Роден е Марко Аврелиј, римски цар...
1452.- Роден е италијанскиот сликар, вајар,...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби