Традиционално јајцата се бојадисуваат во црвена боја. Сепак, сите сакаме да експериментираме со боите и дизајнот, па затоа не е лошо да се научи уште по некоја корисна техника за украсување.
Техника со ориз
Техника со шарен восок
Техника со прехранбена боја
Техника со златна фолија
Чоколадно јајце како подарок или специфичен детаљ на вашата празнична трпеза
Доколку сакате да направите нешто посебно и уникатно ви препорачуваме да изработите домашно чоколадно јајце. За него ќе ви биде потребен пластичен калап во форма на јајце, четка и растопено чоколадо.
Со помош на четката размачкајте слој чоколадо по внатрешноста од калапот, па потоа оставете добро да се стврдне. Повторете ја постапката уште еднаш за да добиете солидна дебелина на јајцето. Вака добиеното чоколадно јајце можете да го наполните со ситни колачи, мали чоколади или пак со вашиот омилен крем.
Игра со вкусови
Кога веќе имате големо количество на јајца кои треба да се изедат, можете да ги приготвите на едноставен начин. Отстранете ги жолчките, добро испасирајте ги, додадете мајонез и уште некоја состојка по желба. Може да користите лосос, ореви, ситно сецкан млад кромид, копар...
Потоа наполнете ги белките со добиената смеса и уживате во крајниот производ.
Доколку не знаете како да ја украсите трпезата за празникот, тогаш на следниот линк ќе најдете неколку интересни идеи.