Кога ќе ги здогледате ’рдоквите во зеленчуковото шаренило на тезгите, немојте воопшто да се двоумите дали со нив да ја збогатите вашата салата.
’Рдоквите се идеален избор во пролетниот период и нив треба што почесто да ги консумирате бидејќи се особено корисни за здравјето. Овие црвени топчиња се преполни со калиум, фолна киселина, антиоксиданси и претставуваат одличен извор на бакар, манган, како и витамин Ц, К и Б6. Исто така, содржат и калциум, железо, фосфор, цинк и натруим, но во помали количини.
’Рдоквите се нискокалорични, на вода отпаѓаат 95 проценти од нив, на јаглехидрати 3,4 проценти, а протеини и масти речиси немаат. Заради сето ова, ’рдоквите се одлични и за оние кои сакаат да слабеат.
Лековитост на ’рдоквите
’Рдоквите може да помогнат кај проблеми со астма и болести на дишните патишта проследени со кашлица. Направете мешавина од ’рдокви, лимон и мед и оставете ја да отстои еден ден, по што ќе добиете природен сируп за искашлување.
Свежиот сок од ’рдокви всушност е стар народен лек кој помага против воспаленија на мочниот меур. Тој исто така содржи и антибактериски и антигабични својства, а помага и при лекување на жолтица бидејќи го нормализира производството на билирубин.
Некои студии покажуваат дека заради големата количина на витамин Ц, фолна киселина и антоцијанин, ’рдоквите може да придонесат и во лечење на карцином на дебелото црево, бубрезите, желудникот и грлото.
Како да одбирате и да ги чувате ’рдоквите
При купување, внимавајте плодовите да бидат тврди, а листовите зелени и свежи.
Кога ќе ги донесете дома, отстранете ги листовите и ’рдоквите неизмиени ставете ги во фрижидер.