Многу од продуктите кои ни се омилени се штетни за планетата, но и за нашето здравје. Месните производи влијаат врз средината и врз вашето тело, но вие самите можете да си помогнете себеси и на вашата средина.
- Можеме да почнеме да јадеме помалку. Секогаш јадеме повеќе отколку што треба. Јас строго верувам дека треба да имаме една балансирана исхрана, па месото ни е навистина потребно и тоа не само пилешкото. Говедското месо има одредени витамини и минерали кои ги нема во пилешкото, смета нутриционистот Кеит Кантор.
Се разбира, не сите месни производи, овошја и зеленчук се одгледани исто. Групата за работа во околината ги рангираше 20-те најлоши извори на протеини предизвикани од ефектите на стаклената градина.
1. Јагнешко месо 11. Ориз
2. Говедско месо 12. Путер од кикирики
3. Сирење 13. Ореви
4. Свинско месо 14. Јогурт
5. Лосос 15. Брокула
6. Мисиркино месо 16. Тофу
7. Пилешко месо 17. Сув грав
8. Туна во конзерва 18. Млеко (2% масленост)
9. Јајца. 19. Домати
10. Компири 20. Леќа
Со оглед на тоа дека јагнешкото и говедското месо се наоѓаат на врвот на оваа листа, можеме поретко да ги консумираме, а продуктите на крајот од оваа листа, како што се лешниците, јогуртот, брокулата, млекото, доматите и леќата да ги консумираме што е можно почесто. На овој начин самите себе ќе се заштитиме од внесувањето на штетни гасови во организмот.
Токму оваа листа ќе ви помогне следниот пат да го изберете поздравиот оброк.