Тесната половина, потенките колкови и нозе се на дофат. За да дојдете до својата идеална тежина не морате да се изгладнувате ниту пак да се потите во теретана. Вам ќе ви помогнат овие правила:
1. Немојте да се воздржувате од одредени видови на храна. Истражувањата покажаа дека попрво би ја „прекршиле“ диетата ако не јадете чоколадо, а цело време фантазирате за слатките закуски.
2. Џвакајте полека и прекинете со јадењето без оглед на преостанатата храна во чинијата во моментот кога ќе се почувствувате сити и задоволни, а не преполни.
3. Погрижете се секогаш половина од чинијата да ви биде со зеленчук.
4. Во рестораните секогаш нарачувајте мала порција
5. Ако не можете да се воздржите од грицкање на калоричните јаткасти плодови, чипсот или пак сушеното овошје, најнапред измерете ја саканата количина на храна за консумација, посебно спакувајте ја и таа нека ви биде за јадење, додека остатокот од вреќичката „сокријте го на сигурно“.
6. Оброкот во ресторанот започнете го со супа или салата, па вам ќе ви остане помалку „место“ за калоричното јадење.
7. Леб, алкохол или десерт. Кога уживате во оброкот во ресторан изберете една од овие три работи.
8. Оставете четвртина храна во чинијата.
9. Останете хидратизирани. Често пати лошо ги разбираме сигналите на мозокот, па мислиме дека сме гладни, а всушност сме само жедни.
10. Јадете мали оброци за време на целиот ден и така намалете ја опасноста да претерате на крајот од денот.
11. Немојте да јадете пред ТВ екранот или компјутерот.
12. Излажете ја гладта со едно овошје – на пр. крушка, пред одењето на забава или вечера.
13. Со себе носете однапред подготвена „здрава“ храна, со што ќе ја намалите можноста да јадете нешто калорично во пекара или ресторан за брза исхрана.
14. Немојте да ги „пиете своите калории“. Комерцијалните овошни сокови, безалкохолните и алкохолните газирани пијалаци или пак водата со вкус се преполни со калории кои треба да пробате да ги избегнете што е можно повеќе. Наместо тоа, пијте обична вода или сок кој самите ќе си го исцедите.
15. Јадете јаглерхидрати од цели житарки – избирајте ржан или пченкарен леб, интегрален ориз и тестенини.
16. Не прескокнувајте го појадокот.
17. Бидете активни барем три часа неделно. Пешачете, возете велосипед или посветете се на „сериозен“ тренинг во теретана.
18. Немојте да јадете по вечерата. Спречете ја „прехранбената криза“ па измијте ги забите пола час по изедениот оброк во денот.
19. Избегнете го земањето на залак од храната на своите колеги или семејството, бидејќи најчесто тогаш внесуваме непотребни калории. Секако, ова не значи доколку некој ве понуди со овошје.
20. Избегнете го рафинираниот шеќер и вештачките засладувачи. Ако веќе не можете без нешто слатко, посегнете по природниот извор на шеќер, медот.