CO2 станува закана за квалитетот на храната

Научниците од Дејвис, Универзитетот од Калифорнија, спроведоа истражување за тоа како се менува квалитетот на храната во однос зголемувањето на јаглеродиоксидот во воздухот и дојдоа до интересни заклучоци. Резултатите покажуваат дека со се поголемата концентрација на јаглерод во воздухот, се намалува квалитетот на житните растенија.

При зголемено количество на CO2 се оневозможува трансформацијата на нитрати во протеини, па така студијата открива дека поради гасот пченицата, пченката, оризот и во некои случаи и компирот содржат помали количества на протеини од нормалното.

Обработката на азотот игра важна улога во растот, развојот и продуктивноста на растенијата. Овој процес е мошне важен бидејќи притоа се добиваат протеини кои се значајни за човечката исхрана.

Претходно беа направени лабораториски истражувања, но ова е прва студија изведена на терен која ги потврдува претходните претпоставки. Во просек од зголемената концентрација на јаглеродиоксид протеините во житните растенија се намалуваат за 8 отсто.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Се фали Трпе пред другарите:
- Јас жена ми никогаш не ја тепам. Само ќе ја турнам по скали, а она сама нека се удира кај што сака!
Мујо и Хасо украле хиликоптер од СФОР. По...
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по наместа влажни коловози. ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен....
Верски календар
На денешен ден
1521.- На филипинскиот остров Макатан домородците...
1791.- Роден е Самјуел Морзе, американски...
1830.- Јужноамериканскиот револуционер Симон...
1905.- Кај месноста Свиланово, во близина на...