Макаронсот е вистински хит десерт кој полека си доби свои обожаватели. Помеѓу двете лесни и вкусни колачиња се наоѓа сочен крем.
Потребни состојки:
- 4 белки
- 70 гр. шеќер
- 230 гр. мелени бадеми
- малку сол
- прехранбена боја
- фил по желба (какао крем, џем, слатка павлака, шлаг крем...)
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 150 степени
2. Белките и шеќерот матете ги со миксер, додека не добиете цврст шлаг. Потоа додадете ја прехранбената боја и матете уште малку
3. Просејте го бадемот, шеќерот во прав и солта два пати за да бидете сигурно дека сте ги отстраниле сите грутки. Постепено и внимателно спојте ги со шлагот од белките. Смесата треба да биде соединета и густа, да не се разлева.
4. Во плех поставете хартија за печење, а потоа со шприц нанесете ја смесата и формирајте топчиња. Потоа печете 15 до 20 минути.
5. Спојте ги двете колачиња и филувајте помеѓу. За тоа можете да користите џем или слатка павлака, крем шлаг или обична растопена чоколада.
Пријатен апетит!