Ферментирана храна – зошто нутриционистите ја препорачуваат годинава?

Иако ферментацијата е една од најстарите техники за чување храна, денес доживува вистински „ренесансен момент“. Од корејско кимчи и јапонско мисо, до традиционални туршии и јогурт, нутриционистите ширум светот ја истакнуваат ферментираната храна како еден од најголемите трендови за 2025 година.



Но, зошто токму сега толку многу се зборува за неа? Одговорот е едноставен – нашето здравје, особено дигестивното, никогаш не било поважна тема.

Што всушност е ферментирана храна?

Ферментацијата е природен процес во кој „добрите“ бактерии и квасци ги разградуваат шеќерите и скробот во храната. Така настануваат производи полни со пробиотици – живи микроорганизми кои го хранат нашиот цревен микробиом.

Со други зборови, ферментираната храна не само што има уникатен вкус, туку и активно работи за нашето здравје.

Зошто нутриционистите ја обожаваат?

1. Подобро варење и поздрави црева

Пробиотиците во ферментираната храна ја подобруваат рамнотежата на цревната флора, што значи подобра апсорпција на хранливи материи и помал ризик од дигестивни проблеми.

2. Посилен имунитет

Повеќе од 70% од имунолошкиот систем се наоѓа во цревата. Кога тие се во добра состојба, телото подобро се брани од инфекции и воспаленија.

3. Поголема енергија и подобро расположение

Истражувањата покажуваат дека здравиот микробиом влијае и на нивото на енергија, па дури и на расположението, преку поврзаноста помеѓу цревата и мозокот.

4. Помош во регулирање на тежината

Балансот на цревните бактерии може да влијае на метаболизмот, апетитот и таложењето масти. Затоа нутриционистите често ја препорачуваат како поддршка за одржување на здрава тежина.

Која ферментирана храна да ја вклучиме во исхраната?

Јогурт и кефир – одличен извор на пробиотици и лесно достапни.

Кисела зелка и туршија – традиционален извор на витамини и добри бактерии.

Кимчи – корејски специјалитет богат со вкусови и нутриенти.

Комбуха – ферментиран пијалак со освежителен вкус и пробиотички ефект.

Како да започнеме?

Не мора веднаш да ја преуредите целата исхрана. Доволно е неколку пати неделно да вклучите ферментирани намирници како додаток на оброците. Важно е да се избираат производи без премногу шеќер или оцет, бидејќи природната ферментација е клучот за вистинските здравствени придобивки.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
На час по биологија. Ајде деца кој ќе ми каже некое убаво цвеќе.
- Љубичица!
- Браво, многу убаво.
- Нарцис, учителке..
- Браво, многу убаво.
Малиот Трпе.
- Оргазам...
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1900.- Во Струга е роден Ристо Крле, македонски...
1921.- Во Куманово е роден Христијан Тодоровски...
1943.- Во Сиракуза, во Италија е потпишано...
1997.- Кај селото Жидилово, кај Крива Паланка во...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби