Dave’s Kitchen: Рецепт за вкусни француски макаронс

Денес од кујната на Давор го презентираме рецептот за еден од најбараните десерти во моментот. Иако се специфични за правење француските макаронс, сепак не се невозможна мисија.

Потребни состојки:

  • 3 белки
  • 1/3 од шолја шеќер
  • 1 шолја мелени бадеми (ситно измелени како брашно)
  • 1 1/3 шолја шеќер во прав
  • 2 лажици еспресо

* Големината на шолјата со која ќе ги мерите состојките е од 100 мл.

Начин на подготовка:

Во сад за матење ставете ги белките и започнете да матите. Кога ќе се формира почетна пена пополека додавајте го шеќерот и продолжете да матите на најголемата брзина (шеќерот додавајте го постепено). Потребно е да матите околу 7 минути за да добиете цврст шлаг.

Во сад на страна низ сито поминете ги шеќерот во прав, еспресото и мелените бадеми. (Овој чекор е многу важен за да Ви излезат добро колачињата).


Во садот со изматените белки додадете ги пресеаните бадеми,еспресото и шеќерот во прав и со помош на шпатула мешајте пополека не дозволувајќи брзо да се изгуби воздухот во смесата. Постепено промешувајте и проверувајте ја смесата на тој начин што со шпатулата ќе земете и ќе гледате како паѓа. Треба да паѓа постепено како лава.

Ставете ја смесата во готварски шприц и формирајте ги колачињата во мали кругчиња. Кога ќе го исполните тавчето исто така важен чекор (доколку не го направите, нема да ја добиете посакуваната форма) е благо да го удрите тавчето по еднаш на работната маса од сите страни. Овој чекор помага да излезе воздухот од колачињата и токму поради ова ќе се формира пукнатината на колачето (стапало).

Оставете ги 40-тина минути да се исушат на собна температура (во зависност од влажноста на воздухот понекогаш и до 1 час). Кога ќе ги допрете со прстот треба да бидат засушени.

Загрејте ја рерната на 140 степени и печете ги 13-15 минути.

Потребни состојки за филот:

  • 120 гр. путер на собна температура
  • 120 гр. шеќер во прав
  • Екстракт од ванила

Сите состојки ставете ги во миксер и матете околу 7 минути додека не добиете убава пенлива смеса. Филот ставете во готварски шприц и нанесете врз едно колаче од долната страна, со друго поклопете го филот и ќе добиете сендвич колаче - макаронс.

Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот

Се среќаваат двајца пријатели по долго време и се прашуваат:
- Ти, што правиш во животот?
- Јас сум формацевт.
- Аха, во аптека работиш?
- Не бе, форматирам дискови.

webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1942.- Во месноста Долец, во Болнската Планина...
1981.- Во Милано умре Еуџенио Монтале,...
1986.- Во Скопје умре Драгутин Аврамовски-Гуте,...
1996.- Умре Тома Прошев, македонски композитор....
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби