Чизкејкот е совршен летен десерт, лесен за подготовка, а уште полесен за јадење. Од кујната на Dave’s Kitchen ви ја претставуваме најосвежителна варијанта – малини и ванила.

Потребни состојки:
За основата:
- 150 гр мелени бисквити
- 150 гр мелени ореви, бадеми или лешници
- 2 лажици шеќер
- 200 гр растопен путер
За филот:
- 400 гр крем сирење
- 200 мл млеко
- 3 кесички за шлаг крема
- 4 лажици шеќер во прав
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 пакетче желатин, растворен во вода и растопен на пареа
За преливот со малини:
- 300 гр малини
- 80 гр шеќер
- Сок од 1 лимон
- 2 кесички ванилин шеќер
- 1 кесичка желатин растворен во вода
Начин на подготовка:
Во длабок сад ставете ги сите состојки за основата на чизкејкот и добро промешајте. Распределете ја смесата во округло тавче на механизам и оставете во ладилник да се стегне додека не го направите филот од крем сирењето.
Во длабок сад ставете го крем сирењето кое било на собна температура и додајте го млекото, кесичките за шлаг крема, шеќерот во прав и екстрактот од ванила. Добро промешајте со миксер матејќи околу 5 минути додека не добиете убава хомогена мазна структура на филот.
Додајте го претходно растворениот и растопен на пареа желатин и добро промешајте. Претурете го филот врз основата и оставете во ладилник да се стегне.
Во тенџере на оган загрејте ги малините, шеќерот, сокот од лимон и ванилиниот шеќер.
Варете околу 7-8 минути и тргнете од оган. Прецедете ја смесата за да ги отстраните сите семки од малините. Во жешкиот прелив од малини додајте го растворениот желатин и промешајте додека комплетно не се растопи.
Оставете да се излади околу 20-30 минути, а потоа прелијте го врз горниот дел од чизкејкот. Оставете да се стегне околу 4 часа. Послужете и уживајте.
Добар апетит и забавно готвење! За повеќе рецепти посетете ја официјалната ФБ страна на Давор, Dave’s Kitchen.