Како ни се доближуваат Нова Година и Божиќ, така и да не постои семејство кое не започнува да ја планира празничната трпеза. Традиционалните јадења за ова наше поднебје секогаш се дел од менито, а скоро никогаш не смееме да го заборавиме свинското печење.

СВИНСКИ РЕБРА (брзо печени)
Потребни состојки:
- еден килограм месо од ребра, сол
- 50 грама маст
- 20 грама брашно.
Свинското месо треба да се измие, потоа да го исечете на парчиња, малку да ги истолчите и на крај да ги посолите. Парчињта ставете ги во сад за печење и ставете ги во претходно заграна релна. Печете час до час и половина, притоа внимавајте да не ги изгорите.

СВИНСКИ РЕБРА (2-ра варијанта)
Потребни состојќи:
- Еден килограм свинско месо
- 30 грама маст
- сол и вода.

Подготовка:
Коските треба да се исечат, месото да се измие, да се посоли и да се стави во рерна. Потоа полијте го со врела маст и со повремено полевање оставете го нека се пече. Потоа се додава малку вода и се остава софта да проврие. Треба да се пече еден час и триесет минути. Месото може да се намачка со истолчен лук.
И во двата случаи и оставаме на вашата фантазија со што да ги искомбинирате вкусните домашни печени ребра.
Пријатен апетит!