Аспарагусот го вбројуваат во т.н „суперхрани“ како чиа семето, зелениот чај, киноата, кељот и слично, а се работи за не-скробен зеленчук полн со хранливи состојки и растителни влакна.
1) Полн е со витамин К
Витаминот К е витамин вклучен во превенција на засирување на крвта и во подобрување на здравјето на коските и срцето. Една шолја аспарагус има 56 микрограми од овој витамин, што е повеќе од половина од препорачаната дневна доза која изнесува 90 микрограми.
2) Тој е пребиотик
Пробиотиците помагаат во дигестијата, но пребиотиците (јаглехидрати кои не се варат и со кои се хранат бактериите во цревата) се исто така многу важни – а аспарагусот е пребиотик.
3) Одличен извор на фолати
Фолатите се важни за ДНК синтезата и на телото му се потребни за делење на клетките. Возрасните треба да внесуваат околу 400 микрограми фолати дневно (во бременоста и до 600), а една шолја аспарагус има околу 18% од оваа доза.
4) Помага при намалување на подуеноста
Аспарагусот ја зголемува продукцијата на урина, помагајќи во исфрлање на водата од телото – тој е природен диуретик со чија помош може да ја намалите/елиминирате подуеноста.
5) Помага во детоксификација на телото
Антиоксидансите го штитат телото од слободните радикали, што помага во борбата против разни болести како што се канцерите. Аспарагусот е богат со нив, особено глутатионот, кој е важен антиоксиданс кој игра клучна улога во процесот на детоксификација и е поврзан со подобрување на функцијата на црниот дроб, како и со здравјето на кожата.
6) Ја подобрува дигестијата
Аспарагусот е богат со растителни влакна (околу 3 грама во една шолја), помагајќи во дигестијата.
7) Штити од болести
Аспарагусот е одличен извор на витамин Ц кој го зајакнува имунолошкиот систем и помага против настинките – една шолја има 8 милиграми витамин Ц, околу 10% од препорачаната дневна доза.