Внимавајте како ја чувате храната во жешките денови

Летото е сезона кога често се јаде на отворено – скари, пикници и слично. Меѓутоа, доколку не сте внимателни со храната, може себеси и другите да ги изложите на здравствен ризик.

Кога храната е предолго изложена на топлина, па дури и на собна температура, можат да се развијат бактерии како Staphylococcus aureus, Salmonella и E. Coli, кои предизвикуваат болести.



Храната на која и е потребно ладење не смее да седи на собна температура повеќе од 2 часа, додека изложена на сонце смее да биде најмногу 1 час пред бактериите да започнат да се развиваат на неа.

Гореспоменатите бактерии бргу се развиваат на температури помеѓу 21°C и 60 °C, а за да тоа се спречи храната треба да биде чувана во фрижидер или во разладни ранци.

При транспорт, месото треба секогаш да се чуваат на дното и да биде со заштитна обвивка, одвоено од зготвената храна и од храната која се јаде „жива“, како овошјето и некои зеленчуци.

Преносниот разладувач треба да биде наполнет до горе, бидејќи така подолго ќе ја одржува студената температура и треба да се чува на сенка и за време на транспортот и кога сте на отворено.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
-Зошто плавуша носи наочари на
стомак?
-Има слепо црево.
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1535.- Во Тауер Грин е погубен Томас Мор,...
1885.- Францускиот научник Луј Пастер за првпат...
1893.- Умре Ги де Мопасан, француски писател,...
1971.- Во Њујорк умре Луј Амстронг, познат под...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби