Dave’s Kitchen: Италијански леб со артичока

Италијанскиот леб, овојпат доаѓа во комбинација со една од највкусните состојки – артичока.

Таа му дава богат, егзотичен вкус и необичен мирис на овој леб, а тајните состојки во тестото се маслиновото масло и компирот.



Потребни состојки:

  • 400 гр брашно
  • Сол по вкус
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 среден компир, (сварен, изладен и испасиран)
  • 5 лажици маслиново масло
  • 2 пакетчиња сув квасец ( или ¾ од цела коцка свеж квасец)
  • 200 мл. млака вода
  • 1 конзерва парчиња артичока
  • 1-2 чешниња лук, ситно исечкани

Начин на подготовка:

Во сад ставете ги сите состојки и замесете меко тесто. Поделете го на два еднакви делови и распределете го во две правоаголни тави, добро премачкани со маслиново масло.

Оставете да стаса околу 40-60 минути на собна температура. Пред печење со помош на прстите направете дупчиња низ целата површина и наредете со парчиња артичока исечкана на помали листови. Врз тоа ставете го ситно исечканиот лук и полејте со малку маслиново масло.

Печете во загреана рерна на 180 степени околу 20-тина минути.

Добар апетит и забавно готвење.
За повеќе рецепти посетете ја официјалната ФБ страна на Давор, Dave’s Kitchen.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Од сите спортови најмногу ги сакам хокејот и боксот.
- Зошто?
- Оти сум забар!

webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1811.- Венецуела стана прва јужноамериканска...
1857.- Родена е Клара Цеткин, познат политички...
1889.- Роден е Жан Кокто, француски писател. Тој...
1988.- Во Скопје умре Драга Чаловска-Секуловска,...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби