Иако храната со бела боја обично не е богата со хранливи состојки, печурките се исклучок. Ттие содржат минерали како селен, калиум, бакар, железо и фосфор, кои ги нема многу често во растителната храна.
Во прилог следат шест причини зошто печурките треба да се задолжителен дел од вашата исхрана:
1) Помагаат во одржувањето на младоста
Печурките користат исклучително висока концентрација на два антиоксиданси – ерготионеин и глутатион, кои кога се присутни заедно го штитат телото од физиолошкиот стрес кој предизвикува видливи знаци на стареење (како што се брчките)
2) Го штитат мозокот како што старееме
Овие два антиоксиданси помагаат и во превенција од Паркинсонова и Алцхајмерова болест, а за да се заштитат нутритиентите се препорачува тие да се готват со печење или на скара.
3) Можат да ја подобрат меморијата
Истражувачи од националниот универзитет на Сингапур откриле дека печурките го намалуваат ризикот од губење на меморијата.
4) Помагаат за одржување на здравјето на срцето
Глутаматот и рибонуклеотидите на печурките им даваат вкус сличен на солта, но без да влијаат на крвниот притисок или да го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања – цела шолја печурки има само 5mg. натриум.
5) Помагаат во зајакнувањето на коските
Печурките на чие пакување пишува UVB се експонирани на сончева светлина во периодот кога растеле (во споредба со печурки растени во темнина), со што го имаат конвертирано соединението наречено ергостерол директно во витамин Д. Тоа значи дека 85 грама UVB печурки ја содржат препорачаната дневна доза од овој витамин.
6) Помагаат да имате повеќе енергија
Печурките се богати со Б витамините рибофлавин (Б12), фолати (Б9), тиамин (Б1), пантотенска киселина (Б5) и ниацин (Б3), кои на телото му помагаат да ја искористи енергијата од храната и да создава крвени крвни клетки кои го пренесуваат кислородот низ телото.