Како нездравата исхрана може да му наштети на мозокот

Јадењето на храна направена со адитиви како шеќер, конзерванси и вештачки бои и вкусови може да влијае на здравјето. Ултра-процесираната храна е поврзана со многу  здравствени проблеми, од прекумерна тежина и метаболичен синдром, па до кардиоваскуларни болести и прерана смрт.



Последните истражувања покажуваат дека јадење на ултра-процесирана храна како сувомеснатите производи, колачиња, газирани пијалаци и разни житарки за појадок може да влијае на когнитивното здравје.

Во  една неодамнешна студија  било откриено дека нездравата исхрана е поврзана со ослабување на мозочната функција и зголемен ризик од деменција. Оваа промена започнува уште од детството, бидејќи ваквата храна го забрзува стареењето на телото одвнатре и води до забрзано стареење и на мозокот.

Консумирање на 2 грама транс-масти дневно (што е околу половина колаче, на пример) би можело двојно да го зголеми ризикот од деменција.



Било утврдено дека со 10% зголемување на калориите од ултра-процесирана храна, ризикот од кардиоваскуларни, коронарни и цереброваскуларни заболувања се зголемувал за околу 12%, а причина за тоа се адитивите во ваквата храна.

Емулгаторите, а особено карбоксиметилцелулозата и полисорбат-80 кои чести го има во ултра-процесираната храна, имаат потенцијална улога во индуцирање на воспаленијата со ниско ниво.

Воспаленијата, т.е инфламацијата, се централниот механизам во когнитивниот пад. Истражувачите од Џон Хопкинс универзитетот откриле дека зголемената инфламација е поврзана со поголеми абнормалности во белата материја, делот од мозокот кој ги пренесува информациите помеѓу клетките на нервите, што води до когнитивен дефицит и потенцијален развој на деменција.

Јадењето на ултра-процесирана храна исто така е поврзано и со дебелеењето, кое што ја зголемува инфламацијата и ги оштетува клетките.

Од клучно значење за здравјето на мозокот е здрава исхрана и минимизирање на консумирањето на ултра-процесирана храна. Истражувањата покажале дека мозоците на оние кои јаделе над 1 порција на зелен лиснат зеленчук како кељ, спанаќ и слично, биле во просек 11% помлади од мозоците на оние кои јаделе помалку од 1 порција.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Си игра едно детенце во градинка, кога му приоѓа едно девојче и го прашува:
- Сакаш да си играме заедно?
- Сакам. А, која игра ќеја играме?
- Ќе ти кажам, ама ти прво кажи ми...
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Сообраќајот на државните патишта се одвива по влажни коловози. Врнежи од снег има на Попова Шапка, Маврово и на планинскиот премин Стража, но без забрани за...
Верски календар
На денешен ден
1821.- Прокламирана е независноста на Перу, со...
1871.- Франција капитилираше во војната со...
1878.- Во Њу Хевн, САД пуштена е во употреба...
1887.- Во Лоѓ, Полска, е роден Артур Рубинштајн,...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби