Пилешкото на кинески начин е светски позната класика која можете да ја подготвите во вашиот дом за помалку од 30 минути.

Она што е интересно кај овој рецепт е тоа што изобилува со различни текстури, ароми и вкусови. Од една страна ќе го почуствувате сочното пилешко кое е совршено подготвено, а од друга страна егзотичниот вкус на сосот.
Потребни состојки:
- 500 гр пилешки стек
- 3 лажици маслиново масло
- Сол и мелен црн пипер по вкус
- 3 лажици нишесте (густин)
- Сок од ½ лимон
За сосот:
- 2 чешниња лук, ситно исечкани
- 100 мл. пилешка супа
- 2 лажици соја сос
- 1 лажичка кафеав шеќер
- 2 лажици мед
- Сок од 1 лимон
- 2 лажички нишесте растворени во 2 лажици студена вода
- 1 лажичка сусам, за декорација
- Свежо исечкан магдонос за декорација или млад кромид за декорација
- Свежо исечкани кругови од лимон за декорација