Ако ви е досаден обичниот печен компир, направете малку поразличен кој веднаш ќе засакате да го готвите постојано.
Потребни состојки:
- 1кг компир
- 5 лажици путер
- 1 кромид
- 3 чешчиња лук
- 1 лажица сенф во зрна
- 400мл хопла за готвење
- 75гр изрендано сирење
- ½ лажичка морско оревче
- сол и бибер по желба

Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 190°С, а тавата во која планирате да го печите компирот намачкајте ја со една лажичка путер.
Во еден сад растопете го путерот на умерена температура. Додајте го кромидот и пржете додека не стане проѕирен. Потоа додадете го исчистениот лук и пржете уште една минута. Додадете го сенфот и хоплата и гответе додека не зоврие смесата.
Претходно исечканите компири на тенки кругови препржете ги во друг сад 4 до 5 минути. Зачинете со сол, бибер и оревчиња.
Во садот за печење истурете ги компирите и залијте со смесата со хопла, а на крај додадете го изренданото сирење. Печете од 25 до 30 минути, додека сирењето не зарумени.
Ако имате желба, во компирите може да додадете и некој зеленчук или парчиња сланина.